WaterlelieInleiding massage
Massage is een eeuwenoude vorm van heling. Het is het samenspel van aanraken en geraakt worden vanuit liefdevolle aandacht voor lichaam en ziel. In onze maatschappij zijn we gewend om sterk ons denkvermogen te gebruiken, d.w.z. te leven vanuit het hoofd, en is het aanraken en het voelen op de achtergrond geraakt. De meeste mensen hebben echter wel de behoefte om aangeraakt te worden. Een omhelzing kan troost bieden bij verdriet en wrijven over een pijnlijke plek kan de pijn verzachten. Door zulke liefdevolle aanrakingen wordt het zelfgenezend vermogen van de mens aangesproken en gestimuleerd.

Massage nodigt je uit om opnieuw te voelen en je bewust te worden van wat je lichaam je te vertellen heeft. Op deze wijze kan de verbinding tussen hoofd en hart zich weer herstellen en kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Bovendien is massage een goede en fijne manier om totaal te ontspannen, energie te krijgen, en je gezondheid te bevorderen en te behouden.

Vooraf wordt een intake afgenomen betreffende je gezondheid op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Je wordt gemasseerd in een rustige omgeving waar vertrouwen, privacy en veiligheid voorop staan.

In een aantal gevallen is het niet raadzaam om te masseren, zoals bij hoge bloeddruk, herstel na een operatie, steenpuisten, koorts, griep, ernstige ziekten, spataderen en ontstekingen. Vraag bij twijfel advies aan huisarts of behandelend arts.


Aromatherapie
Aromatherapie vult andere therapieŽn aan en ondersteunt of versterkt deze. Zo wordt zij bv. toegepast bij massages, psychotherapie, meditatie, Bach bloesemtherapie en homeopathie. De therapie werkt in op het lichaam, de ziel en de geest.

In de aromatherapie wordt gewerkt met etherische oliŽn. Dit zijn vluchtige stoffen met een geneeskrachtige werking. De oliŽn worden gewonnen uit delen van bomen, grassen en kruiden, zoals wortels, hout, bast, hars, twijgen, stengels, bladeren, bloemblaadjes, delen van vruchten en zaden.

Blootgesteld aan de lucht verdampt een etherische olie. Dit neem je waar als aroma, als geur. Het werkt op deze manier direct in op de psyche. Etherische oliŽn opgelost in een draagolie werken in op het lichaam. De natuurlijke werkstoffen worden via de huid in de bloedbaan opgenomen en vinden zo in het lichaam hun uitwerking.

Iedere olie heeft een specifieke werking, waardoor de therapie nauwkeurig kan worden afgestemd op de klachten van de cliŽnt. De etherische oliŽn van bv. lavendel en kamille zijn ontspannend en rustgevend, terwijl oliŽn van bv. citroen en rozemarijn juist stimulerend zijn. Door toepassing van een enkele olie of van een combinatie van oliŽn wordt jouw zelfgenezend vermogen aangesproken en gestimuleerd.

Toepassingen van etherische oliŽn:

  • Toegevoegd aan een draagolie bij ontspanningsmassage en hotstone massage.
  • Als inwrijfolie bij klachten van lichamelijke, mentale of emotionele aard, zoals bij griep, nervositeit, menstruatieklachten en stress.
  • Als toevoeging aan dag- en nachtcrŤmes, aan bodylotions en huidoliŽn, en aan lippenbalsems ten behoeve van de huidverzorging. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurzuivere producten, die worden afgestemd op het huidtype van de cliŽnt.
  • Als aroma door verdamping in een aromalampje bij ziekte, ondersteuning van bewustzijnsprocessen en meditatie.


Ontspanningsmassage
Ontspanningsmassage is een therapeutische behandeling die bestaat uit strijkbewegingen, knedingen en schuddingen. Het geven van deze prikkels roept een aantal belangrijke fysiologische reacties op in het lichaam: De spiercellen zijn omgeven door een vloeistof waaruit zij hun voedingsstoffen halen en waarin zij ook hun afvalstoffen lozen. De massage zorgt ervoor dat die vloeistof in beweging wordt gebracht, waardoor enerzijds de opname van voedingsstoffen wordt gestimuleerd en anderzijds de afvoer van gifstoffen en afvalstoffen via de lymfevaten makkelijker verloopt. Op deze manier wordt de doorbloeding van spieren en spiergroepen gestimuleerd, en kunnen de spieren zich ontspannen. Ook worden pezen en gewrichten soepeler gemaakt, en wordt de bloedsomloop in de huid gestimuleerd.

Door de verbeterde doorstroming ontspant het lichaam zich en daarmee komt ook de geest tot rust. Door de ontspanning herstelt het lichaam sneller van vermoeidheid en spierpijn en kunnen klachten van meer geestelijke aard verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Ontspanningsmassage wordt toegepast bij klachten als hoofdpijn, stress, nek- en schouderklachten, lage rugklachten, slaapproblemen en spierpijn. Deelmassages van rug, nek en schouders, en benen zijn mogelijk.


Hotstone massage
Hotstone massage is een ontspanningsmassage gecombineerd met een behandeling met warme basaltstenen. Het is een methode die al werd gepraktiseerd door de Romeinen in hun badhuizen en ook van oudsher door Indiaanse volkeren. De basaltstenen zijn gevormd door stolling van het gesmolten vulkanische gesteente lava. Ze hebben hun mooie, gepolijste vorm gekregen door schuring van water en zand in de beddingen van beken en rivieren. Volgens de Indianen zijn de stenen gevormd uit de vier elementen vuur, aarde, water en lucht.

De stenen hebben de eigenschap om warmte op te slaan, vast te houden en geleidelijk weer af te geven. Ze brengen energie van plaatsen waar te veel naar plaatsen waar te weinig energie is. Door de combinatie van beweging en warmte werkt de massage diep in op het spierweefsel. Afvalstoffen en gifstoffen zullen daardoor sneller afgevoerd worden via de lymfevaten en voedingsstoffen beter worden opgenomen, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam extra wordt gestimuleerd.

Hotstone massage ondersteunt het genezingsproces en brengt balans op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Er kan ook een combinatie gemaakt worden van zowel warme als koude stenen tijdens de massage. Dit heeft een sterk vitaliserende en verkwikkende werking, die nog lang zal naduren.

Hotstone massage wordt toegepast bij spierproblemen (pijn en stijfheid), gewrichtspijnen (zoals bij artrose en reuma), zenuwpijnen (zoals bij fibromyalgie), rug-, nek- en schouderklachten, algemene vermoeidheid, slechte doorbloeding en stress. Deelmassages behoren tot de mogelijkheden.


Triggerpoint therapie
Bij triggerpoint therapie worden z.g. triggerpoints opgespoord en behandeld. Een triggerpoint is een permanente verkramping in een spier en is voelbaar als een hard strengetje of knobbeltje, dat bijzonder veel pijn kan doen als je er op drukt.

Spieren spannen zich aan en ontspannen zich tijdens beweging. Dit maakt dat het bloed in de spier wordt rond gecirculeerd. Als een triggerpoint ontstaat, wordt de doorbloeding in het weefsel van de spier sterk verminderd. Zuurstofgebrek en ophoping van afvalstoffen is het gevolg, waardoor de spier strak gaat staan en zich samentrekt. Het resultaat is dat je de spier niet meer gaat gebruiken. Andere spieren nemen het over, moeten harder werken en raken hierdoor ook overbelast.

Een belangrijk symptoom van een triggerpoint is afgeleide pijn. Dit betekent dat de pijn van het triggerpoint op een andere plaats voelbaar is, dus niet bij de bron zelf. Zo kan spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door triggerpoints in de spieren van de nek. Bovendien kunnen door verkramping van spieren bloedvaten en zenuwen worden samengedrukt, waardoor o.a. tintelingen, gevoelloosheid en problemen met bewegen ontstaan.

Oorzaken van triggerpoints kunnen zijn:

  • overbelasting van spieren door herhaalde bewegingen, of verkeerde houding;
  • traumaís door letsel bij ongevallen en de gevolgen daarvan;
  • psychische factoren zoals stress, angsten en depressies;
  • algehele slechte conditie.

De triggerpoint therapie bestaat uit onderzoek naar je klachtenpatroon en je beperkingen in bewegingsvrijheid, en uit het opsporen en masseren van je triggerpoints. Het natuurlijk herstelproces zal vervolgens op gang komen. Voor je klachten is het nodig verscheidene keren terug te komen. Ook krijg je adviezen en huiswerkoefeningen mee die je genezingsproces gunstig zullen beÔnvloeden.

Triggerpoint therapie wordt toegepast bij terugkerende hoofdpijn, RSI-achtige klachten, whiplash, nek- en schouderklachten, en lage rugpijn.